Ознайомча поїздка на ренатуралізовану ділянку річки Ягорлик

14 вересня команда Чорноморського жіночогоклубу та розробників проєкту з ревіталізації річки Ягорлик ознайомила фахівців з Молдови та Німеччини з результатами роботи по відновленню гідроморфологічних характеристик річки Ягорлик (перший етап) від с.Довжанка до с.Розівка.

На референсній ділянці річки розпочалося ознайомлення з роботою по ревіталізації річки Ягролик.

Огляд показав, що проведені гідротехнічні роботи з розчищення річища від намулу та кореневищ очерету, прибирання штучних перешкод та встановлення водоперепускної споруди під автодорогою в с. Артирівка вже призвели до покращення ситуації понад 8 км річки. На заболочених раніше територіях вздовж річки спостерігається поступове обсихання затоплених та підтоплених ділянок та покращення санітарно-гігієнічних умов.

Особливу увагу фахівців викликала ділянка Ягорлика, на якій було ліквідовано частину штучної перешкоди та відновлено вільну течію річки.

Всі експерти, які приймали участь у експедиції, прийшли до висновку, що досвід, отриманий під час реалізації відновлювальних робіт, є унікальним не тільки для Одеської області, а й для півдня України та сусідньої Молдови. Під час огляду відновленої ділянки річки та обговорення подальших кроків з ревіталізації Ягорлика всі експерти підтримали пропозицію команди розробників проєкту з ревіталізації річки Ягорлик стосовно необхідності продовження робіт по відновленню річки на території Молдови.

На даний час продовжується тісна співпраця експертної команди з відновлення Ягорлика з місцевою владою та фахівцями Міндовкілля щодо моніторингу результативності проекту та можливості його продовження як на річці Ягорлик, так і на інших річках України.

У експедиції прийняли участь експерти з управління річковими басейнами з федеральної землі Тюрінгія (Німеччина), експерти з Одеського державного екологічного університету, представники громадськості з України, Німеччини та Молдови.